稀土上转换发光和稀土倍半氧化物透明陶瓷的高效下转换激光运转(张家骅 研究员 中科院长春光学精密机械与物理研究所)
发布时间: 2018-05-28 浏览次数: 15

【报告题目】稀土上转换发光和稀土倍半氧化物透明陶瓷的高效下转换激光运转

【报 告 人】张家骅 研究员 中科院长春光学精密机械与物理研究所

【报告时间】529(周二)上午9:40-10:20

【报告地点】科技楼29-414

【报告摘要】

Optimization of the red emission based on phonon assistant energy transfer upconversion (UC) in Er3+/Yb3+ system is studied as a function of host phonon energy. A new intense red UC host Ba3Y4O9 with temperature sensing behavior is achieved. Here, the quantum cutting down conversion induced high output power and efficient 2.1 μm laser is also demonstrated in highly transparent (Lu,Sc)2O3 mixed sesquioxide ceramics doped with Tm3+, fabricated using a solid-state reactive sintering method. A large Stark splitting of 900 cm-1 in the ground state 3H6 manifold of Tm3+ is observed, resulting in a long wavelength emission band around 2.09 μm with low reabsorption losses at this wavelength. CW laser operation at 2.09 μm pumped by a 796 nm laser diode is achieved with an output power of 11 W and an optical-to-optical conversion efficiency of 28.9%, both of which are the highest values reported so far for lasing around 2.1 m in Tm3+ doped mixed sesquioxide ceramics. The result suggests that the ceramic laser could serve as a pump source of OPOs for generation of mid-infrared (3–5 μm) radiation.

【报告人简介】

张家骅,中科院长春光学精密机械与物理研究所二级研究员,博士生导师,从事稀土发光材料和稀土发光动力学研究。1986年本科毕业于哈尔滨工业大学,1989年在中科院原长春物理所获理学硕士学位,同年留所并工作至今。期间曾先后赴法国国家科研中心、日内瓦大学和阿姆斯特丹大学进行访问研究,1997年在长春物理所获理学博士学位,同年破格晋升为研究员。

代表性成果为,研制出基于光谱烧孔原理的新型稀土光存储材料,在国际上首次突破低温限制实现了室温光谱烧孔,被国际同行称为该领域研究的里程碑;发现稀土离子间往返能量传递过程及其对发光性质的重要影响,通过构建能量传递体系,开发出多种先进发光材料。主持国家自然科学基金重点项目等重点重大项目,获吉林省科技进步一等奖等学术奖励。以通讯作者或第一作者发表研究论文160余篇,被引用4000余次;以第一发明人授权发明专利30项。

欢迎感兴趣的老师,本科生,研究生参加!