Recent progress in engineering topological states in two-dimensional systems (乔振华, 中国科学技术大学)
发布时间: 2021-03-25 浏览次数: 10

【报告题目】Recent progress in engineering topological states in two-dimensional systems

【报告人】乔振华 教授,中国科学技术大学

【时间】2021.03.29 (周一) 下午14:00

【地点】科技楼29#-414

【报告摘要】My talk includes two parts. In the first part, I will mainly introduce how to understand the current partition at a topological intersection by using the wavepacket dynamics; In the second part, I will report our recent findings of the valley polarized quantum anomalous Hall effect in PtHgSe-based heterostructures.

【报告人简介】乔振华,中国科学技术大学物理系教授。本科毕业于山西大学物理基地班,博士毕业于香港大学。在美国得州大学奥斯汀分校进行四年的博士后研究之后回国加入中国科学技术大学,先后入选中科院创新人才计划和国家创新人才计划青年项目。主要研究方向包括低维体系量子输运特性研究和拓扑物性研究。迄今共发表72SCI论文被引用3600余次6篇高被引论文),Nature 1Nature Nano 1PRL 12PRB 36篇等

【邀请人】高先龙 教授

欢迎老师和学生参加